Hoe maak je een laptop of desktop schoon?

We hebben er allemaal op zijn tijd mee te maken: een laptop of desktop die opeens lawaai begint maken of erg warm wordt. Dit is niet alleen vervelend voor jezelf en de mensen met wie je een ruimte deelt, maar ook voor je laptop of desktop. Je vraagt je nu vast af: waarom? In de meeste gevallen wordt dan de lucht- afvoer en toevoer gedeeltelijk geblokkeerd. In het ergste geval wordt deze geheel geblokkeerd. Negen van de tien keer is stof en vuil de veroorzaker van extra lawaai en warmte. Maak daarom je laptop of desktop tijdig schoon.

Wanneer de lucht- afvoer en toevoer van je laptop of desktop wordt geblokkeerd kan deze oververhit raken. In het ergste geval zorgt dit ervoor dat één of meerdere onderdelen doorbranden. Dit betekent voor je laptop in de meeste gevallen einde verhaal! Dit alles willen we graag voorkomen. Daarom dit blog over hoe je een laptop of desktop veilig en schoon houdt.

Hoe maak je een desktop schoon?

Om te beginnen zorg je ervoor dat je computer uit is en verwijder je de voedingskabel. Zo voorkom je eventuele schade en dat deze perrongeluk aan gaat tijdens het schoonmaken. Schroef nu de linker zijkant van je computerkast eraf. Tijdens het schoonmaken werken we van binnen naar buiten. Dit zorgt ervoor dat je eventueel dubbel schoonmaakwerk voorkomt.

In principe heb je vier dingen nodig:

  • Kruiskop schroevendraaier
  • Perslucht (400ml, vanaf €1,99 bij de action)
  • Stofzuiger
  • Microvezeldoek

Met perslucht verwijder je gemakkelijk stof op plekken waar je niet goed bij kunt en waar weinig tot geen daglicht bijkomt. Houdt de bus met perslucht op afstand en je stofzuigermond gereed om het rondvliegende stof zo veel mogelijk op te vangen. Wanneer je alles aan de binnenkant hebt gehad, schroef je de zijkant er weer tegen aan en begin je met de buitenkant. Voor de buitenkant gebruik je de stofzuiger en een microvezeldoekje. Bijna klaar!

Bij sommige desktops komt het voor dat de ventilator van de voeding zich aan de onderkant van de kast bevindt. Wanneer dit het geval is, kantel je de computerkast zodat deze op zijn zij ligt en zuig je met de stofzuiger over de ventilator grill totdat deze schoon is. Wanneer het stof hardnekkig is kun je kiezen om ook hier perslucht te gebruiken.

Hoe je een laptop schoonmaakt

Een laptop is een stuk compacter dan een desktop. Hierdoor zullen er meer schroefjes verwijderd moeten worden voordat je aan de slag kunt. Om te beginnen draai je de laptop om zodat je tegen de onderkant van je laptop aankijkt. Per laptop fabrikant is het verschillend hoeveel schroefjes je moet losschroeven om bij het moederbord te komen. Gouden tip: Ga naar Youtube, voer het typenummer en merk van je laptop in in de zoekbalk en voeg daaraan toe ‘how to clean’.

PC Dokter Groesbeek Laptop Schoon 1

Voorbeeld: ‘How to clean Asus GL552VW Notebook’

Wanneer je dit opzoekt krijg je vast een gewenste video te zien. Is dit niet het geval? Schroom dan niet. Pak gerust een andere type laptop uit eenzelfde serie. Deze zijn namelijk voor 99% het zelfde aan de buitenkant. Door een video wordt voor jou duidelijk welke schroeven je moet losschroeven om zo bij de binnenkant van je laptop te komen.

Om zorgvuldig te werk te gaan heb je nu de volgende spullen nodig:

  • Mini of kleine kruiskop (verschilt per laptop fabrikant)
  • Perslucht (400ml vanaf €1,99 bij de action)
  • Stofzuiger
  • Microvezeldoek

Voordat je begint zorg je ervoor dat je statisch ontladen bent. Dit kun je gemakkelijk doen door een groot metalen object (bijvoorbeeld een verwarmingsradiator) voor een aantal seconden vast te pakken. Wanneer je dit niet doet heb je altijd een kans dat je statisch bent geladen en de boel kapot maakt. Het schoonmaken van je laptop brengt weinig risico’s met zich mee, maar neem altijd het zekere voor het onzekere!

Ook zorg je ervoor dat er op je laptop geen spanning staat. Verwijder daarom de oplaadkabel en de accu (wanneer dit mogelijk is).

PC Dokter Groesbeek Laptop Schoon 2

Als je de onderkant hebt gedemonteerd spuit je op afstand met perslucht alles schoon. Houdt hierbij de stofzuigermond gereed, zo voorkom je dat al het stof door je kamer vliegt. Wanneer je klaar bent ga je voorzichtig en zacht te werk met een microvezeldoek. Haal de doek herhaaldelijk over je laptop totdat jij denkt dat het, voor jouw gevoel, schoon genoeg is. Hierna spuit je nogmaals op gepaste afstand wat perslucht op je laptop totdat alle stofdeeltjes écht weg zijn. Tot slot demonteer je alle schroeven en bevestig je de onderkant van je laptop. Je laptop is nu weer stofvrij!

Hoe maak je een laptop of desktop schoon?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven